Menu
Your Cart

Оксалова киселина - 1 кг

Оксалова киселина - 1 кг
Оксалова киселина - 1 кг
10.50 лв.
  • Наличност: В наличност
  • Код: 274
  • Тегло: 1.00кг
  • Размери: 1.00см x 0.00см x 0.00см

Бърза поръчка

Други начини за поръчка

Телефонен номер: 0877 555 371
Имейл: office@dimabee.com
На място: гр. Варна, бул. Република, бл. 320, вх. 2 (до Практикер)

Оксаловата киселина е природен продукт за борба с вароатозата. Това я прави подходяща и за биологично пчеларство. В природата тази киселина се среща в листата на цвеклото и като калиев хидрогеноксалат в киселец и ревен. При третиране с нея се намаляват смукателните способности на акара и той умира от глад. Ефективността й в борбата са акара може да достигне до 99%.
Има три начина на приложение:
Чрез напръскване с пулверизатор – 30 г оксалова киселина се разтварят в 1 л вода. Дозата е 3-4 мл на всяка страна на пита, покрита с пчели. Прилага се веднъж годишно, когато няма пило. При този начин на третиране, както и чрез накапване, активната субстанция попада в хемолимфата на пчелите чрез облизване една друга, като оттам попада в акарите, докато смучат.
Чрез накапване – 35 г оксалова киселина се разтваря в 1 л захарен сироп 1:1 (100 г захар на 1 л вода). Дозата е 5 мл на междурамие или в зависимост от пчелното семейство: 30 мл за малки или слаби семейства, 40 мл за средни пчелни семейства, 50 мл за силни семейства. Прави се очистващо третиране през октомври - декември, при липса на открито пило и външни температури повече от 3°С. Прилага се веднъж на пчелно поколение.
Чрез изпаряване – използва се изпарител от алуминий или стомана. На специално пригоденото устройство за тази цел се слагат 2 г от оксаловата киселина и 1 г глицерин (за 10-12 пчелни рамки покрити с пчели). Преди третирането се затварят горните прелки на кошера, а в долните се вкарват 10-15 кълба пушек от пушалката. При този метод действат парите на оксаловата киселина, които се получават при нейното нагряване. Те попадат върху акарите, разяждат смучещия му апарат и той умира от глад. Прилага се при външни температури по-високи от 12°С.
При липса на пило се третират веднъж, когато има пило – 4 пъти през 5-7 дни. Пчелните семейства може да се третират 3-4 пъти през сезона.
Разтворът с оксалова киселина трябва да е бистър. За целта се използва дестилирана вода за разреждане, може да се пробва и с изворна. 
Работата с киселина е опасна за Вашето здраве! Използвайте предпазни средства – очила, защитно облекло, маска, ръкавици.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha
Този уебсайт използва бисквитки(cookies), тъй като те са важни за работата му. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това.