Menu
Your Cart

Тимол на кристали - 100 г

Тимол на кристали - 100 г
Тимол на кристали - 100 г
Тимол на кристали - 100 г
Тимол на кристали - 100 г
Тимол на кристали - 100 г
20.00 лв.
  • Наличност: В наличност
  • Код: 176
  • Тегло: 100.00гр.

Бърза поръчка

Други начини за поръчка

Телефонен номер: 0877 555 371
Имейл: office@dimabee.com
На място: гр. Варна, бул. Република, бл. 320, вх. 2 (до Практикер)

Тимолът е биологичен продукт, който се извлича от мащерка. Подходящ е за био пчеларство. Лекарството Тимол може да се използва при температура на въздуха не по-ниска от 7°C и не по-висока от 27°C.

Тимолът представлява бял кристал или бял прах с характерен остър мирис и е слабо разтворим в студена вода. Разтваря се добре в алкохол, хлороформ, етер, мастни масла и ледена оцетна киселина. Несъвместим с камфор, ментол, салол.

СВОЙСТВА: лекарството има изразени акарицидни, бактерицидни, ноземацидни и фунгицидни свойства.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРЕПАРАТА: използва се за лечение на вароатоза, както и за предотвратяване на нозематоза, аскофероза и гнилостни заболявания на пчелите. Лекарството се използва през пролетта след полета на пчелите и по време на есенното изграждане на пчелни семейства.

НАЧИН НА ПРИЛАГАНЕ И ДОЗИРОВКА:

1. Третиране с кристали - тимолът на кристали се прилага в платнена торбичка. Поставят се 10 g тимол (на семейство) отгоре на гнездото в задната част на кошера.

2. Третиране на прах - кристалите се смилат ситно и прахът се разстила равномерно по рамките. Дозата е 1-1,5 г за нормално семейство, за по-силни и по- слаби семейства дозата се променя с 0,25 г на междурамие с пчели. Прахът се разстила равномерно върху рамките.

3. Други начини за третиране с тимол – под формата на превръзка, напоена със захарен сироп и тимол с 50% концентрация; като твърда храна, замесена с Тимол; прилагане чрез газова пушалка; спиртен разтвор, поставен в захарен сироп. Важното в тези случаи е спазването на точна дозировка на лекарството и периода на приложение.

4. Тимолът може да се използва и при приготвяне на домашен захарен сироп да предотвратяване на вкисването му. Дозата е 1 г на 10 литра.

За постигане на добри резултати се препоръчва третирането да се повтаря 4-5 пъти през 4-7 дни. Не се препоръчва отварянето на кошера в рамките на 48 часа след третирането, тъй като новия приток на въздух драстично намалява терапевтичната концентрация на лекарствените пари. След третиране с Тимол акарите отпадат от пчелите. Действието на Тимол върху женския кърлеж дава положителни резултати - освен общо токсично отравяне, действа и за намаляване на плодовитостта. Препоръчва се да се обработват кошерите с Тимол при температура, която не надвишава 27°C, в противен случай ефектът от лекарството няма да се прояви с цялата си сила.

ПРЕДИМСТВА: препаратът не е токсичен за пчелите. Насърчава интензивното пролетно и есенно развитие на пчелните семейства.

Лекарството Тимол може да се използва при температура на въздуха не по-ниска от 7°C и не по-висока от 27°C.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: съхранявайте лекарството в плътно затворен контейнер, защитен от пряка слънчева светлина при температури от 5°C до 25°C.

СПЕЦИАЛНИ ИНСТРУКЦИИ: Лечението на пчелите с Тимол се спира седмица преди началото на събирането на меда. Слабите семейства, които имат по-малко от три пълни рамки с пчели, не могат да бъдат третирани с Тимол. Медът, взет от третирани семейства, може да се консумира без ограничения.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha
Този уебсайт използва бисквитки(cookies), тъй като те са важни за работата му. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това.